Udělejte si dnes radost!

Bambucké máslo a jeho výhody

Co je vlastně bambucké máslo?

Bambucké máslo je tuk získávaný z ořechů bambuckého stromu. Při vysokých teplotách je tuhé a má bělavou nebo slonovinovou barvu. Bambucké stromy pocházejí ze západní Afriky a většina bambuckého másla se stále dovaží z této oblasti.

Bambucké máslo se již po staletí používá jako kosmetická přísada. Díky vysoké koncentraci vitamínů a mastných kyselin a v kombinaci se snadno roztíratelnou konzistencí je skvělým přípravkem pro vyhlazení, zklidnění a ošetření pokožky.

orech-bambucke-maslo

 

 

Proč a jak tento zázrak přírody používat?

Bezpečné pro všechny typy pleti

Bambucké máslo je technicky vzato produkt ze stromových ořechů. Ale narozdíl od většiny výrobků ze stromových ořechů má velmi nízký obsah proteinů, které mohou vyvolat alergie. Aktuálně neexistuje žádná lékařská literatura, která by dokládala alergii na bambucké máslo.

Bambucké máslo neobsahuje chemické dráždivé látky, o kterých je známo, že vysušují pokožku, a neucpává póry. Je tak vhodné pro prakticky každý typ pleti.

bambucke-maslo-pro-kazdy-typ-pokozky

 

Hydratační účinky

Bambucké máslo nejčastěji vyhledávají ženy pro jeho hydratační účinky. Tyto výhody souvisejí s obsahem mastných kyselin, včetně kyseliny linolové, olejové, stearové a palmitové. Při lokální aplikaci bambuckého másla se tyto oleje rychle vstřebávají do pokožky. Působí jako "obnovující" činidlo, obnovují tuky a rychle vytvářejí vlhkost. Tím obnovují bariéru mezi vaší pokožkou a vnějším prostředím, udržují vlhkost a snižují riziko vysušení.


Bambucké máslo obsahuje vysoké množství kyseliny linolové a kyseliny olejové. Tyto dvě kyseliny se vzájemně vyvažují. Díky tomu se bambucké máslo snadno plně vstřebává, a po jeho aplikaci nebude vaše pokožka vypadat mastně.

 

Užití

Bambucké máslo můžete nanášet přímo na pokožku. Surové, nerafinované bambucké máslo se snadno roztírá. Prsty naberte asi lžičku bambuckého másla ze sklenice a pak ho rozestřete na pokožku, dokud se zcela nevstřebá.

Bambucké máslo je kluzké a může zabránit přilnutí make-upu k obličeji, takže ho raději nanášejte večer před spaním.

bambucke-maslo-na-pokozku

 

Skladování bambuckého másla

Bambucké máslo by se mělo skladovat při mírně nižší než pokojové teplotě, aby zůstalo pevné, a zároveň se snadno roztíralo.

Alergie na bambucké máslo

Nejsou zdokumentovány žádné případy alergie na bambucké máslo. Přesto jej přestaňte užívat, pokud se u vás začne projevovat nežádoucí podráždění a zánět. Přestože je považováno za bezpečné, mnoho výrobků obsahujících bambucké máslo má v sobě přimíchány další složky, které mohou způsobovat alergickou reakci.

 

Výrobky, které stojí za to vyzkoušet

Pokud chcete z bambuckého másla vytěžit maximum, kupujte ho v surové a nerafinované formě. Čím více se bambucké máslo zpracovává, tím více ze svých úžasných přirozených vlastností ztrácí. Z tohoto důvodu bývá bambucké máslo klasifikováno systémem třídění od A do F, přičemž stupeň A je nejčistší forma bambuckého másla, kterou můžete koupit.

Nákupem surového a nerafinovaného bambuckého másla také více přispějete na podporu komunit, které bambucké ořechy skutečně sklízejí a pěstují. Pokud chcete mít zároveň jistotu, že farmář dostal za kupovaný produkt férově zaplaceno, kupujte zboží označené jako "fair trade".

Zde jsou varianty bambuckého másla, které můžete vyzkoušet a které podporují západoafrické komunity produkující většinu světových zásob bambuckých ořechů. Kompletní sortiment bambuckého másla naleznete také na tomto odkazu.

nerafinovane-bambucke-maslo  rafinovane-bambucke-maslo

 

 

Problémy, se kterými bambucké máslo pomáhá

Účinky proti stárnutí

Bambucké máslo má významné množství vitaminů A a E, což znamená, že podporuje silnou antioxidační aktivitu. Antioxidanty jsou důležitými látkami proti stárnutí pleti. Chrání kožní buňky před volnými radikály, které mohou vést k předčasnému stárnutí a mdlému vzhledu pleti.

Bambucké máslo obsahuje triterpeny. Předpokládá se, že tyto přirozeně se vyskytující chemické sloučeniny deaktivují destrukci kolagenových vláken. To může minimalizovat výskyt jemných vrásek a vést k plnější pleti.

Tím, že bambucké máslo zvyšuje tvorbu kolagenu a podporuje tvorbu nových buněk, může pomoci snížit tzv. fotostárnutí - vrásky a jemné linky, které na pleti vytváří stres z prostředí a stárnutí.

bambucke-maslo-proti-starnuti

 

Protizánětlivé účinky

Vědci také zjistili, že rostlinné estery bambuckého másla mají protizánětlivé vlastnosti. Při aplikaci na pokožku bambucké máslozpomaluje produkci cytokinů a dalších zánětlivých buněk.

Studie z roku 2012 naznačuje, že perorální dávky extraktu z bambucké kůry mohou u zvířat vést ke snížení antimikrobiální aktivity. Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, mohlo by to naznačovat možné antibakteriální účinky u lidí. Z tohoto důvodu někteří vědci vyvozují, že lokální aplikace může snížit množství bakterií způsobujících akné na pokožce.

Protizánětlivé vlastnosti bambuckého másla pomáhají zklidnit pokožku a zmírnit svědění. To se může ukázat jako obzvláště užitečné u zánětlivých kožních onemocnění, jako jsou ekzémy a lupénka. Výzkumy dokonce naznačují, že bambucké máslo by mohlo při léčbě ekzému fungovat stejně dobře jako léčivé krémy.

 

Pozitivní efekty na vlasy

Surové bambucké máslo lze také nanášet přímo na vlasy.

Pokud jsou vaše vlasy přirozeně kudrnaté nebo porézní, zvažte použití bambuckého másla jako kondicionéru. Stačí nanést v množství, aby absorbovaly většinu bambuckého másla. Malé množství bambuckého másla můžete použít také jako bezoplachový kondicionér.

Studie z roku 2018 zjistila, že bambucké máslo, pokud se používá v kombinaci s dalšími hydratačními přípravky, může pomoci snížit množství šupinek lupů a snížit riziko jejich zanícení. K určení účinnosti bambuckého másla při samostatném použití je zapotřebí dalšího výzkumu.

Jedním ze způsobů léčby lupů (atopické dermatitidy) je obnovení vlhkosti suché a podrážděné pokožky hlavy. Další studie z roku 2017 zjistila, že chemicky podobná západoafrická rostlina činí vlasy výrazně odolnějšími vůči lámání. 

bambucke-maslo-na-vlasy 

 

Regenerace buněk

Hydratační a antioxidační vlastnosti bambuckého másla společně pomáhají pokožce vytvářet nové zdravé buňky. Vaše tělo neustále vytváří nové kožní buňky a zbavuje se odumřelých kožních buněk. Každý den se zbavíte 30 000 až 40 000 starých kožních buněk.

Odumřelé kožní buňky se nacházejí na povrchu. Nové kožní buňky se tvoří ve spodní části horní vrstvy kůže (epidermis). Správná rovnováha vlhkosti na povrchu pokožky má za následek méně odumřelých kožních buněk, které stojí v cestě obnově čerstvých buněk v epidermis.

 

Plísně

Produkty z bambuckého stromu byly stanoveny jako účinné složky v boji proti kožním infekcím způsobeným plísněmi. I když bambucké máslo nemusí být schopno léčit všechny druhy plísňových infekcí, víme, že ničí spory plísní, které způsobují pásový opar a atletickou nohu.

 

Akné

Bambucké máslo je bohaté na různé druhy mastných kyselin. Toto jedinečné složení pomáhá čistit pokožku od přebytečné mastnoty (kožního mazu). Zároveň bambucké máslo obnovuje vlhkost pokožky a uzamyká ji v pokožce, takže se pokožka nevysušuje. Výsledkem je obnovení přirozené rovnováhy olejů v pokožce - což může pomoci zastavit akné dříve, než začne.

 

Hojení jizev

Předpokládá se, že bambucké máslo zastavuje množení keloidních fibroblastů - tedy jizev - a zároveň podporuje růst zdravých buněk na jejich místě. To může napomoci hojení pokožky a minimalizovat výskyt strií a jizev.

krem-na-jizvy


Ochrana před slunečním zářením

Bambucké máslo nelze samo o sobě použít jako účinnou ochranu proti slunečnímu záření. Používání bambuckého másla na pokožku však poskytuje dodatečnou ochranu před slunečním zářením, takže ho ve dnech, kdy budete trávit čas venku, nanášejte na svůj oblíbený opalovací krém. Bambucké máslo obsahuje přibližně 3 až 4 SPF.

 

Zmírnění spálenin

Oleje mohou být prospěšné při povrchových kožních popáleninách, jako jsou například spáleniny od slunce. Protizánětlivé složky bambuckého másla mohou snížit zarudnutí a otok. Mastné kyseliny mohou také zklidňovat pokožku tím, že udržují vlhkost během procesu hojení.

 

Zklidnění po kousnutí hmyzem

Bambucké máslo se tradičně používá ke zklidnění včelích bodnutí a kousnutí hmyzem. Pomáhá snížit otoky, které kousnutí a bodnutí mohou způsobit. Přesto neexistuje žádný klinický výzkum, který by to potvrzoval.

 

Podpora při hojení ran

Kromě snížení základního zánětu je bambucké máslo také spojeno s remodelací tkání, která je pro léčbu ran klíčová. Jeho ochranné mastné kyseliny mohou také pomoci chránit rány před dráždivými vlivy prostředí během procesu hojení.

 

Zmírnění bolesti při artritidě a bolestech svalů

Artritida je způsobena zánětem v kloubech. Studie na zvířatech z roku 2016 o koncentrátu bambuckého oleje naznačuje, že může pomoci snížit zánět a zároveň chránit klouby před dalším poškozením. Ačkoli se tato studie zaměřila na kolenní klouby, tyto potenciální výhody by se mohly rozšířit i na další oblasti těla.

Přetížené svaly bývají postiženy zánětem a ztuhlostí, protože tělo opravuje svalovou tkáň. Bambucké máslo může pomáhat bolavým svalům stejným způsobem, jakým může pomáhat při bolestech kloubů - snižováním zánětu.

 

Ucpaný nos

Studie z roku 1979 naznačuje, že bambucké máslo může pomoci zmírnit ucpaný nos. Při použití v nosních kapkách může bambucké máslo snížit zánět v nosních cestách. Mohlo by také pomoci snížit poškození sliznice, které často vede k ucpání nosu.

Tyto účinky by mohly být prospěšné při alergiích, zánětu vedlejších nosních dutin nebo nachlazení.

bambucke-maslo

 

Chemické složení bambuckého másla

Výhody bambuckého másla pocházejí z jeho chemického složení. Bambucké máslo obsahuje:

  • linolovou, palmitovou, stearovou a olejovou mastnou kyselinu, což jsou složky, které vyrovnávají hladinu olejů v pokožce.
  • vitaminy A, E a F, antioxidační vitaminy, které podporují krevní oběh a zdravý růst kožních buněk.
  • triglyceridy, tukovou část bambuckého ořechu, která vyživuje a vyživuje pokožku.
  • cetylestery, vosková část másla z bambuckých ořechů, která ošetřuje pokožku a udržuje v ní vlhkost.

Mějte na paměti, že přesné složení se liší podle toho, odkud se bambucké ořechy sklízejí. Můžete se také setkat s bambuckým máslem smíchaným s přidanými složkami, jako je tea tree olej nebo levandulový olej.