Udělejte si dnes radost!

Mořské řasy, jejich účinky a proč je jíst

Proč řadíme mořské řasy mezi superpotraviny?

Jaké druhy řas známe a co nám mohou nabídnout


Na úvod si vysvětlíme několik základních pojmů a základní dělení řas.

Mořské řasy, žijící v oceánech, zahrnují zelené řasy (jedno i mnohobuněčné stélkaté zelené rostliny), chaluhy neboli hnědé řasy (díky schopnosti fotosyntézy dokáží vytvořit značné množství biomasy) a ruduchy, což jsou řasy červené. Zelené a hnědé řasy se využívají jako potravina, z červených se vyrábí gelující agar, užívaný zejména v cukrářství. Oproti řasám sladkovodním obsahují řasy mořské vyšší koncentrace látek prospěšných lidskému organismu. Řasy se konzumují v přírodní podobě, ale také mohou být potravinářskou surovinou.


Řasy se sklízejí jak přímo z jejich přirozeného prostředí v moři, tak i existují mořské bio farmy. Při svém vývoji na mořském dně se řasy „vytahují“ za světlem - a pak probíhá fotosyntéza. Tam, kde je světla nejvíce, vznikají řasy zelené, v oblastech, kde je menší množství světla, rostou řasy červené, a v hlubinách s minimálními světelnými možnostmi rostou řasy hnědé. Všechny druhy řas obsahují prospěšný chlorofyl, i když u hnědé a červené řasy je překryt jinými barevnými pigmenty.


Zelené řasy k jídlu


Zelené řasy mají vysoký obsah bílkovin (kolem 45 %), jsou bohaté na jód, zinek, měď, kobalt, vápník, sodík, chrom, sodík a mnoho dalších minerálních látek a stopových prvků. Také obsahují hodně vlákniny. Řasy jsou specifické vzájemným poměrem minerálů – je optimální pro náš organismus - a my tyto látky dokážeme vstřebat beze zbytku; což u mnoha jiných potravin nelze. Taktéž jsou bohaté na vitamíny (zejména A, B2, B12, C). Napomáhají růstu svaloviny, zlepšují imunitní systém, stimulují metabolismus, mají pozitivní vliv na kůži, podporují funkci štítné žlázy, mají příznivé účinky na nervový systém, jsou to účinné antioxidanty. Působí protizánětlivě, mají antivirové i antibakteriální účinky. Obsahují fytoestrogeny, které mohou pomoci narovnat hormonální dysbalanci u žen v menopauze.


Řasy jsou zásadotvorné a pomáhají zmírňovat metabolické překyselení organismu, k němuž u lidí kvůli nesprávnému stravování a vlivu prostředí dochází. Správnými hodnotami pH je přitom možné předcházet mnoha civilizačním chorobám. Mořské řasy pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu, odbourávají tuky, zbavují tělo těžkých kovů a nežádoucích chemických látek. Pravidelnou konzumací řas je možné náš organismus „vyčistit“ a žít zdravější život.


Možná byste mohli namítnout, proč používat ke stravování potravinu, která není vypěstovaná v našich podmínkách a podnebném pásmu. Je všeobecně známo, že bychom měli konzumovat především to, co dokážeme vypěstovat sami. Dříve se u nás řasy nejedly, a předkové si vystačili s vlastní úrodou. Tehdy však nebylo tak znečištěné životní prostředí, kontaminovaná voda i vzduch, jako tomu je dnes. Proto potřebujeme účinnější produkt, který pomůže z našeho těla škodliviny odbourávat. Druhou námitkou by mohlo být, že i moře je dnes velmi znečištěné. Nemusíte ale mít obavy, řasy rostou pouze v čistých vodách a případné nečistoty do sebe nevstřebávají jako třeba ryby, a tudíž v sobě nekumulují žádné toxické látky.

Skvělou zprávu máme také pro milovníky a milovnice fitness a držitele diet - řasy neobsahují žádný tuk. A tak mají zelené mořské řasy své nezastupitelné místo jak ve zdravém stravování, tak i v alternativní výživě jako je třeba veganství nebo makrobiotika, neboť jsou považovány za výživově nejhodnotnější potravinu. Řadíme je mezi superfood – superpotraviny.

zelene-morske-rasy


Hnědé řasy a jejich užití


Slouží zejména k výrobě alginátu sodného a alginátu vápenatého. Jedná se o jakousi přírodní viskózní gumu, jež má mnohostranné využití:

  • v medicíně (léčba ran – popáleniny, řezné rány; alginátové obvazy: jedná se o vlhké krytí, které se při styku s ránou změní na gel, ránu vyplní, uzavře a zabrání vstupu infekce; gel má čisticí účinek a neulpívá v ráně)
  • ve farmakologii (přípravky proti pálení žáhy),
  • ve stomatologii,
  • v kosmetice (pleťové krémy, masky proti stárnutí, rtěnky, šampony, sprchové gely),
  • v textilním průmyslu, 
  • a hlavně v potravinářském průmyslu.

Alginát vytváří rosol a v potravinářství se využívá jako emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka ve zmrzlinách, marmeládách, v cukrovinkách a krémech, jogurtech, anebo do nízkotučných majonéz a dresinků, či želé – například známí medvídci. A jaký je rozdíl mezi alginátem a agarem? Agar je rosolovitý materiál, který se vyrábí z červených řas, zatímco alginát se získává z řas hnědých.

hnede-morske-rasy 

 

Jaké druhy řas u nás můžete zakoupit?


My vám koncentrované superschopnosti řas nabízíme v mnoha různých druzích, a to v sušené formě:


Řasy Wakame

Řasa Wakame roste kolem japonského ostrova Hokkaidó. Lze ji konzumovat i zasyrova, chuť připomíná ústřice. Čistí krev a posiluje krevní oběh.

morske-rasy-wakame

 

 

Řasy Kombu

Ze všech řas obsahuje řasa Kombu nejvíce jódu, a prospívá při poruchách funkce štítné žlázy; roste v čistých severských vodách; řasu lze vyvařit v polévce i opakovaně – jednoduše se omyje čistou vodou a uloží v lednici; používá se jako zvýrazňovač chuti; při přípravě luštěnin absorbuje vzniklé plyny, čímž lze zamezit následné plynatosti.

morske-rasy-kombu



Řasy Nori

Mezi mořskými řasami má řasa Nori jednoznačně nejvíce bílkovin a používá se zejména na výrobu sushi. Prodává se jako sušené velice tenké listy, anebo ve formě vloček, kterými si můžete jako kořením posypat jakékoliv jídlo. Má znamenitou chuť, podobnou korýšům. Snižuje cholesterol, příznivě působí na mozkovou činnost a přispívá k rychlejšímu hojení ran.

morska-rasa-nori

 

Mořský mech

Mořský mech se používá k zahuštění různých pokrmů - například polévek, omáček, krémů nebo pudinků. Vařený jej lze přidat do salátů nebo míchaných vajec. Tvarem je podobný známějším řasám Irský mech a má i podobné vlastnosti a chuť.

morsky-mech

 

Řasy Dulse

Červená řasa Dulse s jemnou ořechově-korýšovou chutí, mírně slaná a kouřová; není nutné ji vařit, jen důkladně umýt.  Lze ji jíst syrovou, použít při vaření rozličných pokrmů nebo jako koření.

morska-rasa-dulse

 

 

Optimálním řešením pro každého z vás je pořízení více druhů a jejich průběžné střídání – je možné zakoupit i mix řas. Konzumovat mořské řasy můžete (a dokonce byste měli) každý den. A ano, i mix řas lze v e-shopu Království zakoupit.

morske-rasy-salatovy-mix

 

Náš tip na využití řas:

  • řasy použijte ve vývaru a pak je najemno pokrájejte do polévky;
  • vždy řasy užijte při vaření luštěnin – ty jsou pak lépe stravitelné;
  • do Nori plátků se balí sushi;
  • želírující Agar-Agar je vhodný při výrobě cukrářských produktů;
  • jako koření můžete řasy přidávat do salátů, pomazánek i hlavních jídel;
  • lze popíjet i samotný vývar z řas, a to k pročištění organismu;
  • řasy je možné přidávat i formou výživových doplňků;

Mořské řasy se však nevyužívají pouze v gastronomii, ale také v kosmetice. Mají příznivý vliv na pleť, pokožku i vlasy. Kromě již výše vyjmenovaných látek obsahují mořské řasy také nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, které vyživují pokožku hlavy, udržují ji zdravou a vlasy jsou po použití přípravků s přídavkem mořských řas přirozeně lesklé a pružné.