Udělejte si dnes radost!

8 způsobů použití kadidlového oleje a jeho přínosy pro zdraví

Co je kadidlový esenciální olej?

Éterické oleje, jako je kadidlový olej, se pro své léčivé a hojivé vlastnosti používají už tisíce let. Získávají se z listů, stonků nebo kořenů rostlin, které jsou známé svými léčivými vlastnostmi.

Kadidlo, někdy označované jako olibanum, je běžný druh esenciálního oleje používaný v aromaterapii, který může mít řadu zdravotních účinků. Zmínit můžeme například pomoc při zmírňování chronického stresu a úzkosti, tlumení bolesti a zánětů nebo posilování imunity.

Pokud s esenciálními oleji začínáte a nejste si jisti, který zvolit, rozhodně můžeme doporučit kvalitní kadidlový olej. Je jemný a všestranný. Oblíbený je pak zejména pro svůj působivý seznam prospěšných látek.

kadidlovy-olej-z-omanu 

 

Odkud kadidlo pochází?

Kadidlový olej pochází z rodu Boswellia a získává se z pryskyřice stromů Boswellia carterii, Boswellia frereana nebo Boswellia serrata. Tyto stromy se liší tím, že mohou růst s velmi malým množstvím půdy v suchých a pustých podmínkách. Běžně se pěstují v Somálsku, oblastech Pákistánu nebo Ománu. Kadidlový olej (a další výrobky s obsahem kadidla), který můžete koupit na webu Království krásy, pochází z Ománu.

Boswellia serrata je strom pocházející z Indie, který produkuje speciální sloučeniny, u nichž byly zjištěny silné protizánětlivé a potenciálně i protirakovinné účinky. Mezi cennými výtažky ze stromu boswellie, které vědci identifikovali, vyniká několik nejpřínosnějších, včetně terpenů a boswellových kyselin, které jsou silně protizánětlivé a chránící zdravé buňky.

 

kadidlovy-olej-luban

 

Jaké má využití?

Kromě použití v kosmetice a parfémech (aroma kadidla je kombinací borovicové, citronové a dřevité vůně) nachází v poslední době také terapeutické využití. Kadidlový esenciální olej se již po staletí terapeuticky používá ke zmírnění nebo prevenci řady zdravotních problémů, včetně úzkosti, potíží se spánkem, zánětů a zažívacích potíží. Výzkum však sílu tohoto rostlinného extraktu teprve dohání, zejména studie zahrnující pokusy na lidech.

Přestože existují důkazy o jeho příznivých účincích, některé zahrnují laboratorní studie nebo studie na zvířatech, takže je skeptici považují za "mýty". Výsledky těchto studií jsou však slibné a neoficiální zprávy naznačují, že se jedná o užitečný a silný terapeutický prostředek.

Mezi potenciální přínosy kadidlovníku (které je třeba dále zkoumat) patří jeho schopnost:

  • předcházet srdečním onemocněním
  • bojovat proti cukrovce
  • vyrovnávat hormonální rovnováhu
  • zvyšovat plodnost

Jak asi víte, kadidlo má své nezastupitelné místo také v náboženství (mnoho z vás si ihned vybaví specifickou vůni v kostele). Kadidlo bylo v průběhu let spojováno s mnoha různými náboženstvími, zejména s křesťanským, neboť bylo údajně jedním z prvních darů, které mudrci předali Ježíšovi.

 

Použití kadidlového oleje

Kadidlový olej lze užívat buď inhalací nebo vstřebáváním přes kůži. Obvykle pak ve směsi s nosným médiem, jako je kokosový nebo jojobový olej (my ale na e-shopu nabízíme také 100% kadidlový olej). Předpokládá se, že olej přenáší zprávy do limbického systému mozku, o kterém je známo, že ovlivňuje nervový systém. I pouhá trocha oleje působí dlouho a neměl by se požívat ve velkém množství, protože může být toxický. 

relaxacni-kadidlovy-olej

 

10 důvodů, proč byste měli dát šanci kadidlovému oleji


1. Pomáhá snižovat stresové reakce a negativní emoce

Při inhalaci kadidlového oleje bylo prokázáno, že snižuje srdeční frekvenci a vysoký krevní tlak. Má schopnosti proti úzkosti a depresi, ale na rozdíl od léků na předpis nemá negativní vedlejší účinky ani nezpůsobuje nežádoucí ospalost.

Studie z roku 2019 zjistila, že sloučeniny obsažené v kadidlovníku - incensol a incensol acetát - mají schopnost aktivovat iontové kanály v mozku a zmírňovat tak úzkost nebo depresi. Ve studii na myších mělo pálení pryskyřice boswellie jako kadidla antidepresivní účinky: "Incenzol acetát, složka kadidla, vyvolává psychoaktivitu aktivací kanálů TRPV3 v mozku." Vědci předpokládají, že tento kanál v mozku se podílí na vnímání tepla v kůži.

2. Pomáhá posilovat funkci imunitního systému a předcházet nemocem

Studie prokázaly, že přínos kadidla se rozšiřuje o schopnosti posilovat imunitní systém, který může pomáhat ničit nebezpečné bakterie, viry a dokonce i rakovinu. Vědci z univerzity v Mansouře v Egyptě provedli laboratorní studii a zjistili, že kadidlový olej vykazuje silnou imunostimulační aktivitu.

Lze jej použít k prevenci vzniku bakterií na kůži, v ústech nebo i v domácnosti. To je důvod, proč se řada lidí kadidlo užívá k přirozenému zmírnění zdravotních problémů v ústní dutině.

Antiseptické vlastnosti tohoto oleje mohou pomoci předcházet vzniku zánětu dásní, zápachu z úst, zubních kazů, bolestí zubů, vředů v ústech a dalších infekcí, což bylo prokázáno ve studiích zahrnujících pacienty se zánětem dásní vyvolaným plakem.

 

3. Může pomáhat v boji proti rakovině a zvládat vedlejší účinky chemoterapie

Několik výzkumných skupin zjistilo, že kadidlo má při testování v laboratorních studiích a na zvířatech slibné protizánětlivé a protinádorové účinky. Bylo prokázáno, že kadidlový olej pomáhá v boji proti buňkám určitých typů rakoviny.

Vědci v Číně zkoumali v laboratorní studii protinádorové účinky kadidlového a myrhového oleje na pěti liniích nádorových buněk. Výsledky ukázaly, že lidské buněčné linie rakoviny prsu a kůže vykazovaly zvýšenou citlivost na kombinaci myrhového a kadidlového esenciálního oleje.

Studie z roku 2012 dokonce zjistila, že chemická sloučenina obsažená v kadidlovníku zvaná AKBA úspěšně ničí rakovinné buňky, které se staly rezistentními vůči chemoterapii, což z ní může činit potenciální přírodní léčbu rakoviny.

 

4. Ničí škodlivé zárodky a bakterie

Kadidlo je antiseptický a dezinfekční prostředek, který má antimikrobiální účinky. Má schopnost přirozeně odstraňovat z domácnosti a těla zárodky nachlazení a chřipky a lze ji používat místo chemických čisticích prostředků pro domácnost.

Laboratorní studie zveřejněná v časopise Letters in Applied Microbiology naznačuje, že kombinace kadidlového a myrhového oleje je obzvláště účinná při použití proti patogenům. Tyto dva oleje, které se v kombinaci používají již od roku 1500 př. n. l., mají synergické a aditivní vlastnosti při působení na mikroorganismy, jako jsou Cryptococcus neoformans a Pseudomonas aeruginosa.

 

5. Chrání pokožku a zabraňuje projevům stárnutí

Mezi přínosy kadidla patří schopnost posilovat pokožku a zlepšovat její tonus, pružnost, obranné mechanismy proti bakteriím nebo skvrnám a vzhled v průběhu stárnutí. Může napomáhat tonizaci a liftingu pokožky, snižovat výskyt jizev a akné a ošetřovat rány.

Může být také prospěšný při blednutí strií, jizev po chirurgických zákrocích nebo jizev spojených s těhotenstvím a při hojení suché nebo popraskané pokožky.

Z přehledu publikovaného v časopise Journal of Traditional and Complementary Medicine vyplývá, že kadidlový olej snižuje zarudnutí a podráždění pokožky a zároveň vytváří rovnoměrnější tón pleti. Studie naznačují, že právě pentacyklická triterpenová (steroidům podobná) struktura kadidlového oleje přispívá k jeho zklidňujícímu účinku na podrážděnou pokožku.

 

6. Zlepšuje paměť

Výzkumy naznačují, že kadidlový olej lze používat ke zlepšení paměti a schopnosti učení. Některé studie na zvířatech dokonce ukazují, že užívání během těhotenství může zlepšit paměť potomků matky. V jedné takové studii, kdy březí potkani dostávali kadidlo perorálně během období březosti, došlo k významnému zvýšení schopnosti učení, krátkodobé paměti a dlouhodobé paměti jejich potomků.

 

7. Může pomáhat vyrovnávat hormony a zlepšovat plodnost

Mezi přínosy kadidlového oleje může patřit zmírnění příznaků spojených s menstruací a menopauzou díky vyrovnávání hladiny hormonů, ačkoli výzkumy na toto téma jsou omezené. Používá se k úlevě:

  • od bolesti
  • křečí
  • zácpě
  • od bolesti hlavy
  • úzkosti
  • nevolnosti
  • od únavy
  • pro výkyvy nálad

Kadidlový olej může také pomáhat při regulaci produkce estrogenu a může snižovat riziko vzniku nádorů nebo cyst u žen před menopauzou.

Studie na zvířatech ukázaly, že kadidlový olej lze použít jako prostředek podporující plodnost, což může být způsobeno tím, že chemická struktura oleje působí podobně jako steroidy. Při vnitřním použití kadidlovníku u potkanů se zvýšila plodnost a životaschopných plodů, což naznačuje, že olej může případně zvyšovat pohyblivost a hustotu spermií.

 

8. Usnadňuje trávení

Kadidlo pomáhá trávicímu systému správně detoxikovat a produkovat stolici. Výzkumy naznačují, že může také pomáhat snižovat bolesti a křeče v žaludku, zmírňovat nevolnost, odplavovat přebytečnou vodu z břicha způsobující nadýmání, a dokonce zmírňovat bolesti žaludku související s PMS.

Toho dosahuje tím, že urychluje vylučování trávicích enzymů, zvyšuje produkci moči, uvolňuje svaly trávicího traktu a pomáhá zlepšovat krevní oběh, který je potřebný pro správné zdraví trávicího traktu. Bylo prokázáno, že je prospěšný při zmírňování příznaků syndromu propustného střeva, chronické kolitidy, ulcerózní kolitidy, Crohnovy choroby a IBS.

 

9. Působí jako podpora spánku

Mezi způsoby využití kadidlovníku patří snižování hladiny úzkosti a chronického stresu, který má na svědomí nespavost. Má uklidňující, zemitou vůni, která vám může přirozeně pomoci usnout. Tento přírodní pomocník při usínání pomáhá otevírat dýchací cesty, umožňuje tělu dosáhnout ideální spánkové teploty, což bylo ověřeno ve studiích analyzujících kadidlové sloučeniny.

 

10. Pomáhá snižovat záněty a bolesti

Studie prokázaly, že kadidlo potlačuje tvorbu klíčových zánětlivých molekul spojených s onemocněními, jako je artritida, astma, bolestivé střevní poruchy jako IBS a mnoho dalších stavů.

Může být užitečná při prevenci rozpadu chrupavčité tkáně a bylo prokázáno, že výrazně snižuje hladinu nebezpečného a bolestivého zánětu, což z ní činí přírodní možnost léčby stavů souvisejících s bolestí, které postihují svaly, klouby a šlachy.

 

navod-na-domaci-kadidlovou-kosmetiku

 

Naše tipy

Pokud kupujete esenciální oleje, vyhněte se olejům s nápisem "vonný olej" nebo "parfémový olej", protože mohou být syntetické a neposkytují žádoucí zdravotní účinky. Místo toho hledejte oleje s nápisem "čistý esenciální olej" nebo "100% esenciální olej", které jsou nejkvalitnější. Takové můžete koupit i na našem e-shopu.

Máme pro vás 8 tipů, jak prakticky využít kadidlový esenciální olej:

1. Koupelová lázeň uvolňující stres

Kadidlový olej navozuje pocity klidu, uvolnění a spokojenosti. Chcete vědět, jak používat kadidlový olej pro uvolnění stresu? Stačí přidat několik kapek kadidlového oleje do teplé koupele.

Kadidlový olej můžete také přidat do difuzéru nebo odpařovače, který vám pomůže v boji s úzkostí a pro prohloubení relaxace ve vaší domácnosti. Pomáhá také pro uvolnění před usnutím. Někteří lidé věří, že vůně kadidla může zvýšit vaši intuici a duchovní spojení.

2. Přírodní čisticí prostředek pro domácnost

Kadidlový olej je antiseptikum, což znamená, že pomáhá odstraňovat bakterie a viry z vaší domácnosti a čistit vnitřní prostory. Rostlina byla běžně spalována, aby pomohla dezinfikovat prostor, a používá se jako přírodní deodorant.

Použijte jej v difuzéru esenciálního oleje, který pomáhá snižovat znečištění vnitřních prostor a deodorizovat a dezinfikovat jakoukoli místnost nebo povrch ve vaší domácnosti.

3. Přírodní hygienický výrobek

Díky svým antiseptickým vlastnostem je kadidlový olej skvělým doplňkem jakéhokoli režimu ústní hygieny a může pomoci při léčbě zubního plaku a dalších zubních problémů. Hledejte přírodní produkty ústní hygieny, které obsahují kadidlový olej, zejména pokud máte rádi jeho vůni.

Může pomoci předcházet zdravotním problémům zubů, jako je zubní kaz, zápach z úst nebo infekce ústní dutiny. Můžete si také vyrobit vlastní zubní pastu smícháním kadidlového oleje s jedlou sodou.

4. Boj proti stárnutí a vráskám

Kadidlový esenciální olej je silný adstringent, což znamená, že pomáhá chránit kožní buňky. Lze jej použít k redukci skvrn po akné, k maskování velkých pórů, k prevenci vrásek, a dokonce pomáhá zvedat a vypínat pleť, čímž přirozeně zpomaluje projevy stárnutí.

Olej lze použít všude tam, kde je pokožka povadlá, například na břiše, v podbřišku nebo pod očima. Smíchejte šest kapek oleje s jednou uncí nosného oleje bez vůně a naneste přímo na pokožku.

Nezapomeňte vždy nejprve provést test na malé ploše, abyste zjistili možné alergické reakce.

5. Zmírňuje příznaky zažívacích potíží

Pokud máte zažívací potíže jako je plynatost, zácpa, bolesti žaludku, syndrom dráždivého tračníku, PMS nebo křeče, může kadidlový olej pomoci zmírnit jejich příznaky. Pomáhá urychlit trávení potravy, podobně jako trávicí enzymy.

Přidejte jednu až dvě kapky oleje do dvou deci vody nebo do polévkové lžíce medu a ulevte tak trávicímu traktu. Pokud se ho chystáte pozřít orálně, ujistěte se, že jde o stoprocentně čistý olej - nekonzumujte vonné nebo parfémové oleje.

6. Lék na jizvy, rány, strie nebo akné

Kadidlový olej může pomoci při hojení ran a může snížit výskyt jizev. Může také pomoci snížit výskyt tmavých skvrn způsobených skvrnami od akné, strií a ekzémů, a může pomoci při hojení chirurgických ran.

Smíchejte dvě až tři kapky oleje s nevonným základním olejem nebo pleťovým mlékem a naneste přímo na pokožku. Dávejte pozor, abyste jej neaplikovali na porušenou pokožku. Na pokožku, která se právě hojí, je vhodný.

7. Přírodní lék proti nachlazení nebo chřipce

Až vás příště postihne infekce dýchacích cest způsobená nachlazením nebo chřipkou, použijte esenciální olej z kadidla, který vám pomůže ulevit od kašle. Může pomoci odstranit hlen v plicích, takže ho začněte používat v den, kdy si všimnete prvních příznaků.

Působí také protizánětlivě v nosních cestách, takže usnadňuje dýchání i alergikům nebo astmatikům. K léčbě nadměrného množství hlenu a příznaků nachlazení přidejte několik kapek do látky a inhalujte, abyste dosáhli příznivých účinků na dýchací cesty. Případně použijte difuzér.

8. Pomáhá zmírňovat záněty a bolesti

Chcete-li zlepšit krevní oběh a zmírnit příznaky bolesti kloubů nebo svalů související s onemocněními, jako je artritida, poruchy trávení a astma, zkuste olej z kadidla vmasírovat do bolestivého místa nebo jej difuzérem rozptýlit v domácnosti.

Kapku oleje můžete přidat do horké vody a namočit do ní ručník. Poté si ručník přiložte na tělo nebo na obličej a inhalujte jej, abyste snížili bolesti svalů. Několik kapek můžete také difuzérem rozptýlit v domácnosti nebo zkombinovat několik kapek s nosným olejem a vmasírovat do svalů, kloubů, chodidel nebo krku.

bambucke-maslo-a-kadidlo

 

Návody pro experimentátory


Kadidlový olej se dobře mísí s nosnými oleji, jako je jojobový olej, kokosový olej nebo bambucké máslo. Lze jej kombinovat s dalšími esenciálními oleji v závislosti na účincích, které hledáte. Dobře se například kombinuje s citrusovými oleji (jako je citronový olej) jako povzbuzující prostředek. Také je vhodný ve směsi s levandulový olejem - působí relaxačně.

To z něj dělá univerzální a oblíbený olej, který se dobře hodí k mnoha kombinacím a praktickému každodennímu použití. Vyzkoušejte některý z těchto receptů a objevte blahodárné účinky kadidlového oleje.

Tělové máslo snižující tvorbu jizev

Čas na přípravu: 5 minut

60 ml bambuckého másla nebo kokosového oleje
10 kapek jasmínového oleje
10 kapek kadidlového oleje
Malá nádoba nebo sklenice na smíchání ingrediencí

NÁVOD: Ve vodní lázni rozpusťte bambucké máslo, dokud nebude tekuté. Ujistěte se, že olej není natolik horký, aby vás popálil. Poté přidejte ostatní oleje a promíchejte, aby se spojily. Vzniklou směs nanášejte na jizvu při pokojové teplotě. Pokud chcete, aby mělo konzistenci krému, který se dá skladovat, dejte směs na několik minut do lednice, dokud nevychladne. Ručním mixérem na vysoké otáčky vyšlehejte oleje do bílého krému.
Nalijte jej do skleněné nádoby nebo nádobek a uchovávejte při pokojové teplotě, abyste jej mohli použít, kdykoli budete chtít.

 

Krém pro snazší usínání

Čas na přípravu: 5 minut

Tento zcela přírodní noční krém vám pomůže usnout. Pokud ho nanesete na obličej, zlepší také zdraví pleti a může pomoci odstranit skvrny nebo vyrážky.

SLOŽENÍ:

5 kapek kadidlového esenciálního oleje
5 kapek levandulového esenciálního oleje
1/4 polévkové lžíce organického kokosového oleje
1/2 čajové lžičky olivového oleje
Malá nádoba nebo sklenice na smíchání ingrediencí

NÁVOD: Použijte kokosový olej se spíše měkčí konzistencí. V případě potřeby ho nejprve rozehřejte ve vodní lázni.
Přidejte ostatní oleje a promíchejte, aby se spojily. Rozetřete na obličej a tělo. Můžete jej také uskladnit a použít jindy.

 

Rizika a vedlejší účinky

Kadidlový esenciální olej je obecně velmi dobře snášen. Dosud nebyly hlášeny žádné závažné vedlejší účinky užívání kadidlového oleje. Vždy je však dobré dodržovat bezpečnost esenciálních olejů a požít jen několik kapek jakéhokoli esenciálního oleje najednou ve vodě nebo jiném nápoji, zejména pokud s používáním tohoto oleje začínáte.

Vzácně může kadidlový olej u některých lidí vyvolat určité reakce, včetně drobných kožních vyrážek a zažívacích potíží, jako je nevolnost nebo bolesti žaludku.

O kadidlovníku je také známo, že má účinky na ředění krve, takže každý, kdo má problémy spojené se srážlivostí krve, by kadidlový olej neměl používat nebo by se měl nejprve poradit s lékařem. V opačném případě může mít olej potenciálně negativní reakci s některými léky proti srážlivosti krve.

 

Závěr


Kadidlovník z rodu Boswellia, pocházející ze stromu Boswellia sacra a někdy označovaný jako olibanum, je běžným druhem esenciálního oleje používaného v aromaterapii, který může mít řadu zdravotních účinků. Je mu přisuzována schopnost zmírňování chronického stresu a úzkosti, snižování bolesti a zánětů, posilování imunity a dokonce i potenciální pomoc v boji proti rakovině.


Kadidlový olej se používá například jako koupelový prostředek proti stresu, přírodní čisticí prostředek pro domácnost, přírodní hygienický přípravek, prostředek proti stárnutí a vráskám, prostředek na zmírnění příznaků zažívacích potíží, prostředek proti jizvám, ranám, striím nebo akné, přírodní lék proti nachlazení nebo chřipce a na zmírnění zánětů a bolesti.

Vzhledem k bezpečnosti se jedná o univerzální olej, který lze kombinovat s několika dalšími esenciálními oleji a nosnými oleji, u nichž není známo, že by vyvolávaly nežádoucí vedlejší účinky. I pokud s esenciálními oleji začínáte, je kadidlo vynikající volbou.

 

Vyzkoušejte také:

kadidlove-mydlo kadidlovy-balzam-na-rty kadidlovy-balzam-na-ruce