Udělejte si dnes radost!

Zázračná bylina jménem ostropestřec: Vyřeší vaše problémy s játry

Co je ostropestřec mariánský?

Ostropestřec mariánský, také známý jako ostropestřec makulatý, je bylina rostoucí v Evropě, Asii a Severní Americe. Je to vytrvalá bylina, která dosahuje výšky od 30 do 120 cm. Má šedozelené listy, které jsou na horní straně hladké a na spodní straně chlupaté. Květy jsou malé a žluté, shromážděné do hroznů. Plody jsou nažky obsahující semena. Rostlina kvete od června do srpna a plody dozrávají od srpna do září. Plody obsahují semena, která jsou bohatá na látky s vysokou biologickou hodnotou, jako jsou silicové kyseliny, flavonoidy a esenciální aminokyseliny.

Kopie návrhu salat ze zelenych ras (3)

K čemu se ostropestřec mariánský používá?

Ostropestřec mariánský se nejčastěji používá jako doplněk stravy k podpoře zdraví jater. Obsahuje látku zvanou sylimarin, která má silné antioxidantní vlastnosti a pomáhá chránit jaterní buňky před poškozením. Může také pomoci při léčbě jaterních onemocnění, jako jsou cirhóza nebo jaterní steatóza.

Tato rostlina má také další potenciální využití, jako je podpora imunity a snížení hladiny cukru v krvi. Je také používán v tradiční medicíně pro pomoc  s různými zdravotními problémy, jako jsou například: bolesti kloubů, anémie, krvácivé dásně, akné, zánět střev, zánět močových cest, a další. 

 

Jak dlouho je možné užívat ostropestřec mariánský?

Délka užívání ostropestřce mariánského závisí na konkrétním zdravotním stavu nebo problému, pro který je doplněk užíván. Obecně by se doporučoval užívat ostropestřec mariánský po dobu nejméně 3-4 týdny, aby bylo dosaženo plného účinku. Pro řešení problémů s játry by mohlo být vhodné užívat ostropestřec mariánský po dobu delší než 4 týdny. Při užívání ostropestřce mariánského po delší dobu je dobré se poradit se svým lékařem o dávkování a intervalu užívání.

Kopie návrhu salat ze zelenych ras (1) 

 

V jaké formě je nejlepší ostropestřec mariánský užívat?

Ostropestřec mariánský se může užívat v různých formách, mezi nejběžnější patří:

  • tablety nebo kapsle, které obsahují suché extrakty z ostropestřce mariánského
  • tinktura, což je alkoholový extrakt z rostliny
  • prášek, který se získává z mletých semen ostropestřce mariánského
  • čaj, který se připravuje z listů a květů rostliny.

Nejběžnější a nejdostupnější formou je užívání ostropestřce mariánského v podobě kapslí nebo tablet.Tyto formy jsou snadno dostupné a pohodlné na užívání. Ty můžete zakoupit za skvělou cenu například zde.

Tinktury a prášky jsou také účinné, nicméně mohou mít specifickou chuť. Čaj z ostropestřce mariánského může být také účinný, ale množství účinné látky sylimarinu v něm obsaženého je nižší než v jiných formách. Jakýkoliv způsob užívání je vhodné konzultovat s lékařem.

 

Pro koho je ostropestřec mariánský vhodný a pro koho ne?

Ostropestřec mariánský je vhodný pro osoby trpící jaterními onemocněními, stejně jako pro ty, kteří chtějí podpořit svá játra. Doporučená denní dávka se pohybuje od 200-800mg v závislosti na formě, ve které se ostropestřec mariánský užívá. 

Kontraindikací užívání ostropestřce mariánského je přecitlivělost na některou z jeho složek, těhotenství a kojení. Dále by se neměl užívat s antikoagulancii nebo s léky snižující krevní srážlivost. Je důležité si uvědomit, že ostropestřec mariánský by měl být užíván pod dohledem lékaře, pokud jste těhotná nebo kojíte nebo máte jiné zdravotní problémy.

Kopie návrhu salat ze zelenych ras (2)