BIO nerafinované kakaové máslo 250g/500g/1kg | FARM.INC

Neohodnoceno
Značka: Farm.inc

Kakaové máslo můžeme využít jak v kosmetickém, tak potravinářském průmyslu. Jeho nejčastější použití je výroba čokolády (mléčné, hořké i bílé). Navíc je to antioxidační kouzelník, který posiluje pokožku proti stárnutí, regeneruje ji, vyživuje a nádherně čokoládově voní. 

Velikost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Dostupnost Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Můžeme doručit do:
6.2.2023 6.2.2023 6.2.2023 6.2.2023 Zvolte variantu
Kód: D_4723/500 D_4723/1KG D_4723/5KG D_4723/250 Zvolte variantu
380 Kč 599 Kč 2 599 Kč 220 Kč od 220 Kč
BIO nerafinované kakaové máslo 250g/500g/1kg | FARM.INC
Neohodnoceno
Značka: Farm.inc

Kakaové máslo můžeme využít jak v kosmetickém, tak potravinářském průmyslu. Jeho nejčastější použití je výroba čokolády (mléčné, hořké i bílé). Navíc je to antioxidační kouzelník, který posiluje pokožku proti stárnutí, regeneruje ji, vyživuje a nádherně čokoládově voní. 

Získává se lisováním hmoty získané z plodů kakaovníku, má krémovou barvu a jemnou, kakaovou vůni. Přidává se do tělové, vlasové i pleťové kosmetiky. Často se používá i do balzámů na rty, do kondicionérů. V kosmetickém průmyslu má své místo hlavně díky výživným látkám, které obsahuje, ale i kvůli své příjemné vůni.

Hlavní vlastnosti kakaového másla

  • bohatý zdroj vitaminu E (silný antioxidant)
  • hydratuje pokožku
  • zralé pleti pomůže vyhladit drobnější vrásky
  • je vhodné i k ošetření očního okolí
  • není však vhodné na aknózní pleť, protože je poměrně dost komedogenní (zde použijte raději bambucké máslo)
  • pomáhá předcházet striím a ošetřuje jizvy, urychluje regeneraci pokožky

Tip: Kakaové máslo je ideální pomocník pro ty, kdo se zapomínají pravidelně mazat a vzpomenou si na to jen jednou za několik dní!

Hmotnost: 250g, 500g, 1kg

INCI: Theobroma cacao Seed Butter

Složení: 100% BIO bambucké máslo

Původ: Ghana

Co je kakaové máslo?

I když se jmenuje kakaové máslo, s tradičním máslem nemá téměř nic společné. Je to tuhý nažloutlý rostlinný tuk s jemnou aromatickou vůní, který vzniká lisováním rozdrcených pražených kakaových bobů. Je jedním z nejstabilnějších tuků, protože obsahuje vhodné antioxidanty zabraňující žluknutí a právě proto je možno jej uchovávat dva až pět let bez výrazné změny struktury. Navíc díky ní, příjemné vůni a změkčující povaze je vhodnou ingrediencí k výrobě kosmetiky, ale také lahodné čokolády a čokoládových cukrovinek.

Kakaové máslo v kuchyni
Kakaové máslo neobsahuje téměř žádný cholesterol a jeho obsah tuku a kalorií je mnohem nižší než u běžných kuchyňských tuků, proto je velmi vhodné na smažení, opékání, ale i pečení. Jeho velikou výhodou je, že nepřebíjí chutě ostatních ingrediencí a dokonce jim pomáhá vyniknout. Tak ho určitě vyzkoušejte.

Kakaové máslo v kosmetice
Kakaové máslo má skvělé zvláčňující účinky a právě proto je tak oblíbené při výrobě kosmetiky jako jsou například mýdla, krémy, tělové balzámy a mléka, ale také samoopalovací krémy. Lze jej však použít samostatně a nebo ho smíchat s bambuckým máslem. Kakaové máslo obsahuje velké množství antioxidantů a je mimořádně bohaté na vitamín E. Jeho velikou výhodou je, že hydratuje a chrání pokožku. Pomáhá minimalizovat vrásky kolem očí, úst a v oblasti hrdla. Skvělé je také na strie, kdy je potřeba kakaové máslo pravidelně natírat na ohrožené partie těla.
Také pokud vás trápí různé druhy ekzémů nebo dermatitida, tak je kakaové máslo tím pravým ořechovým, jelikož obsahuje polyphenol který zabraňuje produkci imunoglobulinu, který dermatitidu způsobuje.

Krémy z kakaového másla jsou více tuhé, přesto se okamžitě vstřebávají do pokožky, čímž jsou velmi vhodné zejména pro suchou a citlivou pleť. Pokud ho použijete na rty, tak budou přirozeně jemné a chráněné vůči vnějším vlivům. Skvělé jsou také na ruce a chodidla, kdy je kakaové máslo zanechá jemné a hydratované bez pocitu mastnoty.

Kakaové máslo místo pleťového krému

Prakticky každý olej/máslo můžeme použít jako pleťový olej/máslo a nahradit jím pleťový krém. Speciálně, pokud ho budeme aplikovat na vlhkou pokožku. Kakaové máslo by mělo mít sklony k ucpávání pórů, takže není vhodné pro všechny. Hodně zvláčňuje, hydratuje, dodává pleti antioxidanty a díky všem těmto účinkům bojuje proti stárnutí.

Kakaové máslo můžeme používat různými způsoby – třeba si připravit malinké kapičky (máslo roztavit, udělat kapičky na pečící papír a nechat ztuhnout), které pak budeme jednotlivě odebírat a používat. Také můžeme máslo obohatit o nějaký esenciální olej nebo rostlinný výtažek.

Kakaové máslo v kombinaci s dalšími oleji/másly

Velmi zajímavé jsou kombinace kakaového másla a dalších olejů. Stačí všechny ingredience důkladně smíchat v jejich tekuté podobě. Skvěle se k tomu hodí bambucké máslo, mandlový či kokosový olej.  Další ingredience a jejich poměr určí, jak tuhé/měkké výsledné máslo bude. Můžeme si ho tak připravit do kelímků nebo dóziček a použití bude pohodlnější.

Kakaové máslo v pleťových krémech

Kakaové máslo se skvěle upotřebí i v krémech – tedy emulzích založených na kombinaci tuku a vody. Tyto dvě jinak neslučitelné složky spojíme za pomocí emulgátoru – přírodního. Získáme tak klasickou konzistenci krému. Pro mnohé je tato varianta lepší než čisté pleťové oleje, protože jejich pleť prostě k oleji požaduje i vodu :). Navíc se nám nekladou meze, co se týče použití různých extraktů, květových vod, esenciálních olejů či dalších obohacujících složek.

Pokud budeme při výrobě krém šlehat, můžeme dosáhnout obláčkově nadýchané, skoro pěnové konzistence.

Tělová másla a mléka

Všechny výše jmenované produkty lze vyrobit i ve verzi pro tělo. Můžeme si dovolit i ingredience, které by nám na obličeji způsobovaly ucpávání pórů, a také více esenciálních olejů.

Šlehané tělové kakaové máslo

Směs kakaového másla a olejů také můžeme našlehat. Jedna z nejjednodušších kombinací je jeden díl kakaového másla a dva díly kokosového oleje. Obojí opatrně roztavíme ve vodní lázni, dobře promícháme, odstavíme a uložíme na chvilku do lednice. Jakmile začne směs tuhnout – matnět – začneme ji šlehat. Když dosáhneme pěkné krémové konzistence, naplníme připravené skleničky/kelímky a opět dáme do ledničky ztuhnout. Toto šlehané máslo případně upravte podle toho, jak chladno doma máte – možná budete potřebovat přidat ještě tekutý olej.

Balzámy na rty s kakaovým máslem

Balzámy na rty jsou skvělým způsobem, jak si vyzkoušet práci s kakaovým máslem. Můžou být zcela jednoduché nebo pořádně rafinované. Pro začátek stačí vybrat ke kakaovému máslu jednu, dvě ingredience a ideálně použít ještě včelí vosk. Náš balzám na rty  je ukázkovým příkladem.

Experimentovat můžeme nejen s esenciálními oleji a různými výživnými složkami, ale i s barvami. Stačí přidat pigment, třeba třpytivou micu.

Vlasová maska

Že je kakaové máslo skvělé na vlasy, to snad už ani není třeba připomínat. Můžeme ho použít samotné nebo v kombinaci s dalším olejem. Hodně ho ocení poničené vlasy, kterým navrátí nějakou tu vitalitu. Celkově pak dodává sílu, lesk.

Mastičky z kakaového másla

Kakaové máslo je také perfektní na výrobu mastiček. Většinou je potřeba ho trošku změkčit přidáním kapky nějakého oleje. 

Mýdla pleťová, tělová a vlasová

Kakaové máslo může být použito i k výrobě mýdel – mýdel pleťových, tělových i vlasových. Vždy ale bude potřeba ho zkombinovat i s jinými tuky – hlavně se nabízí kokosový olej, aby se docílilo optimální pěnivosti.

Deodoranty

Kakaové máslo využijeme i při výrobě tuhých deodorantů. Určitě tu ale sáhneme po světlé, téměř bílé barvě.

Tuhé parfémy

Tuhé parfémy lze vyrobit s různým základem, k jeho ztužení můžeme použít vosk nebo třeba právě kakaové máslo. Vlastně pro naprosto minimalistickou verzi parfému nám možná postačí i jen kakaové máslo samotné. No a asi není třeba říkat, že jeho vůně může být jedním z prvků výsledné kompozice :).

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: